WAT IS ER TE ZIEN ?

 

Het MIGRATIEMUSEUMMIGRATION bestaat uit het atelier op het gelijkvloers, de vaste opstelling op de eerste etage en een tentoonstelling over de huidige vluchtelingenproblematiek op de tweede etage.

Een artistiek parcours verbindt de straat via de koer en het atelier met de tuin.

HET ATELIER

Het atelier is het begin- en eindpunt van het bezoek. Hier start de ontdekkingstocht door het MIGRATIEMUSEUMMIGRATION, maar dit is vooral de plek waar de bezoeker aan de slag gaat met zijn/ haar eigen verhaal.

 

Een tribune nodigt de bezoeker uit om plaats te nemen en in gesprek te gaan met de ander. Een kleurrijke installatie verbindt het verhaal van de bezoeker met de wereld, Brussel en dat van andere bezoekers. De bezoeker bouwt mee aan deze installatie.

 

De installatie ‘There is no spoon’ van de in Brussel wonende kunstenaar Thomas Israel toont op speelse wijze hoe we allemaal deel uitmaken van een groter geheel. Door zijn/haar hoofd in een grote ‘casserole’ te steken wordt hij/zij onderdeel van het ‘gezicht van Brussel’.

 

In het atelier organiseert het MIGRATIEMUSEUMMIGRATION op termijn ook activiteiten zoals workshops, films, volkskeuken en creatieve presentaties van persoonlijke ervaringen met migratie.

DE TRAPPENHAL

1.198.726 Brusselaars, 184 nationaliteiten, dat zijn heel wat verschillende voornamen. De meest voorkomende presenteren we in de trappenhal. Wie weet vindt de bezoeker zijn eigen naam wel terug.

DE VASTE OPSTELLING

Op de eerste etage bevindt zicht het hart van het MIGRATIEMUSEUMMIGRATION. De bezoeker wordt onmiddellijk aangetrokken door de twee cirkels die warmte en licht uitstralen. Aan de rechterwand worden de verschillende migratiegolven helder toegelicht.  Achteraan hangt een touchscreen dat de bezoeker een duidelijk overzicht geeft van de demografische evolutie van Brussel.

logo Foyer transparent.png

MigratieMuseumMigration

Werkhuizenstraat 17 Rue des Ateliers

1080 Molenbeek

museum@foyer.be