DE TENTOONSTELLING
ELIA LI GIOI
 

Het MIGRATIEMUSEUMMIGRATION organiseert ook tentoonstellingen. Deze bieden de kans om bepaalde migratiethema’s verder uit te diepen.

De laatste jaren komen steeds meer mensen via de Middellandse Zee in Europa aan. In gammele bootjes wagen zij hun leven in de hoop op een beter leven in Europa. Sommigen van hen trekken vanuit Griekenland, Italië, Spanje, … verder naar Brussel. De tentoonstelling, ‘Van pijn naar hoop’ van hedendaags kunstenaar Elia Li Gioi verbeeldt dit actuele thema.

 

Elia Li Gioi woont op Sicilië. Hij is een betrokken man die zich al jaren inzet voor sociale integratie, alfabetisering en de bevordering van cultuur en solidariteit. De laatste jaren zag hij met eigen ogen mensen aanspoelen op het strand. Als mens en als kunstenaar wilde hij niet aan de zijlijn staan. Hij ging aan de slag met het materiaal dat hij op strand vond: reddingsvesten, resten van bootjes waarmee mensen de levensgevaarlijke oversteek waagden, spijkers, overlevingsmateriaal.

 

In het MIGRATIEMUSEUMMIGRATION presenteert hij een installatie. Een scheepswrak gaat in dialoog met 7 collages die de (wan)hoop van de mens verbeelden. Elia Li Gioi’s boodschap is erg duidelijk. De Middellandse zee moet terug een zee van vrede en ontmoeting worden en niet die van de dood. Voor sommige migranten in Brussel zal dit verhaal erg herkenbaar zijn. Het maakt deel uit van hun recent verleden.

 

In de toekomst zullen andere tentoonstellingen volgen.

logo Foyer transparent.png

MigratieMuseumMigration

Werkhuizenstraat 17 Rue des Ateliers

1080 Molenbeek

museum@foyer.be